Září - podpořte slinivku a slezinu

Září - podpořte slinivku a slezinu

Září bychom měli podpořit funkci sleziny a slinivky, jsou podle čínské medicíny na sklonku léta nejoslabenější. Slezina hraje nezastupitelnou roli v našem imunitním systému, zajišťuje tvorbu protilátek, souvisí s lymfatickým systémem a krvetvorbou. O správnou funkci trávícího a endokrinního systému pečuje zase slinivka. Jinými slovy, pokud tyto orgány nemáme v pořádku, můžeme očekávat různé zdravotní problémy s trávením, cukrovkou, častými infekcemi, se sliznicemi -afty, opary, koutky, polypy...

Slinivka a slezina

Slezina a slinivka vzájemně spolupracují a je zajímavé, že v čínské medicíně jsou dokonce považovány za jeden orgán. Co udělá těmto orgánům radost, jak je můžeme posílit a regenerovat? Především je dobré znát jejich orgánové hodiny:

  • vrchol aktivity je mezi 09 - 11 hod. Pokud tedy chcete konzumovat sladké, v tuto dobu si s nimi naše slinivka nejlépe poradí
  • pokles aktivity orgánů je mezi 21 - 23 hod. V tuto dobu je tedy nezatěžovat jídlem, pitím alkoholu apod.
Slinivka a slezina

Slinivka a slezina

Pokud je to možné, vzdejte se během září cukrů a alkoholu, vynechejte nebo omezte pití kávy a konzumaci bílého pečiva. Odlehčete jídelníček, místo smažení připravujte pokrmy dušením, vařením nebo v páře, připravujte si zeleninové saláty, tepelně upravenou zeleninu, celozrnnou rýži, kuskus, bílé maso, ryby.... Vyzkoušejte jeden den v týdnu pít pouze ovocné a zeleninové šťávy.

  • Místo těžkých jídel si dopřejte k obědu raději masový nebo zeleninový vývar....
  • Pijte čistou vodu a bylinné čaje - kořen pampelišky, smil písečný, fenykl, kmín ( ulevují při nadýmání), jetel luční, puškvorec...
  • Uvařte si “kávu” z kořene čekanky( Melta, Caro), která také podpoří dobré trávení a je to zdravější varianta té klasické černé.
  • Z koření používejte kurkumu, kmín, skořici, zázvor,kmín, fenykl... Na slezinu a slinivku pozitivně působí žlutá barva, takže i oblečení, strava v této zářivé barvě pomáhají.
  • Výborné jsou pokrmy z dýní, které v září dozrávají.
  • Ochutnejte třeba dýňovou polévku, pyré, rizoto nebo dýni pečenou. Mňam, samé dobroty!
Slinivka a slezina

Uvařte si dýňovou polévku

  • 1 dýně Hokkaidó
  • zeleninový vývar
  • strouhaný zázvor
  • kurkuma, sůl, pepř, muškátový oříšek
  • kapka dýňového oleje, dýňová semínka

A jak na to?

  • Dýni nakrájíme i se slupkou na menší kousky,dáme vařit do zeleninového vývaru s přidanou kurkumou, solí a pepřem.
  • Po změknutí dýně polévku rozmixujeme dohladka - můžete použít náš Hurom Blender ( předem můžeme pro jistotu odlít trochu vývaru do hrníčku, aby nebyla polévka řídká, lepší je ve finále vývarem hustotu doladit).
  • Dochutíme čerstvě nastrouhaným zázvorem a špetkou muškátového oříšku. Na talíři dozdobíme kapkou dýňového oleje a dýňovými semínky. DOBROU CHUŤ !
Uvařte si dýňovou polévku
Loadding...

Košík


Váš košík je prázdný.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies,další informace.