Veganství

Veganství

Pohráváte si s myšlenkou na změnu životního stylu a stravování? Oslovuje Vás filozofie veganství?

Veganství je způsob života, jehož snahou je v co největší možné a praktikovatelné míře vyloučit všechny formy využívaní zvířat a krutosti páchané na zvířatech kvůli jídlu, oblečení nebo jakémukoli jinému účelu.

Pokud se pro veganský způsob stravování rozhodnete, je dobré se na tento krok připravit, získat dostatek informací a své budoucí stravování si náležitě promyslet a naplánovat. Přechod na veganskou stravu by měl být postupný, poslouchejte své tělo.

Něco málo o veganství

Veganství zahrnuje nejenom způsob stravování, ale také životní filozofii a životní styl. Vegani se zříkají ve svém stravování nejen masa, ale i všech dalších produktů živočišného původu. Z přesvědčení odmítají využití (či zneužití) zvířat pro lidské stravování, odívání nebo zábavu ( výrobky z kůže, vlny, hedvábí nebo peří,zábavní podniky jako jsou cirkusy atd.), vyhýbají se také kosmetice nebo drogerií testované na zvířatech.

Základem této čistě rostlinné stravy je ovoce a zelenina syrová nebo tepelně upravená. Zdrojem sacharidů jsou obiloviny, dostatek bílkovin zajišťují luštěniny a výrobky z nich, ale také ořechy a semena, které navíc dodávají tělu zdravé tuky a nakonec různé doplňky stravy jako jsou mořské řasy, vitamín B12...

Něco málo o veganství

Jaké jsou zdravotní přínosy veganské stravy?

Nepřiměřené množství masa, vajec a mléčných výrobků v našem jídelníčku a celkové složení stravy ovlivňuje naše zdraví. Veganství je skvělou prevencí obezity, kardiovaskulárních chorob, vysokého krevního tlaku, cukrovky a dalších civilizačních chorob.Navíc strava rostlinného původu usnadňuje získání dostatku prebiotik a probiotik k udržení zdravé střevní mikroflóry. Na vaše střeva pozitivně působí i množství vlákniny, kterou díky veganské stravě konzumujete.

Jaké jsou zdravotní přínosy veganské stravy?

Na co si dát pozor?

Nedostatek vápníku, železa, jódu, omega-3 mastných kyselin, vitamínu D? Nebojte se i tyto látky mají v rostlinné říši skvělé zdroje.

Vápník nalezneme ve velkém množství v máku, sezamu, kadeřávku, brokolici, květáku, mandlích a oříšcích.

Na železo je bohatá cizrna, fazole, čočka, droždí, sója, kešu ořechy, ale také třeba pórek a další listová zelenina.

Jód se dá získat z mořských řas a omega-3 mastné kyseliny nalezneme kromě ryb také v konopných či lněných semínkách.

Vitamín D získáváme díky slunečnímu záření a chybějící vitamín B12 můžeme tělu dodávat kromě doplňků stravy také konzumací kvašené zeleniny ( tzv. pickles, které vzniká mléčným kvašením) nebo klíčků semen ( brokolice, řeřicha, ředkvička..), které celkově velmi prospívají našemu zdraví.

Na co si dát pozor?

Recepty

Jakkoliv se to běžnému strávníkovi zdá nemožné, i veganský jídelníček může být velice pestrý a bohatý. Vyzkoušejte např:

Jahodový koktejl z makového “mléka”

Na 2 porce potřebujeme:

  • 100 g nemletého máku
  • 800 ml – 1 litr vody
  • 1 miska/2 hrsti čerstvých jahod

Mák propláchněte a nechte ve vodě namáčet, nejlépe přes noc. Nelekejte se toho, že voda bude mírně našedlá, mák uvolní do tekutiny tuk. Ráno vše přelijte do mixéru a důkladně rozmixujte, ideálně alespoň 2x. Přeceďte přes plátěný pytlík, pláténko nebo cedník. Přeceněnou tekutinu vraťte do mixéru, přidejte jahody a krátce rozmixujte. Lahodný a osvěžující nápoj plný vápníku je na světě!

Recepty

Pohankové placky

Pohankové placky se zeleninou a tempehem

Na 4 kusy potřebujeme:

Těsto:

  • 60 g hladké pohankové mouky
  • 150 ml vody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 1 lžička sezamu
  • 1 lžička lněného semínka
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 balení uzeného tempehu
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 1/2 ledového salátu
  • další nakrájená zelenina dle chuti

Dresink:

  • 1 sojanéza nebo tofunéza
  • 1/2 lžičky francouzské hořčice
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička jablečného octa

Připravíme si dresink smícháním surovin. Tempeh rozdrobíme v míse a přidáme nakrájenou zeleninu, dresink a dobře promícháme. Můžeme oživit bylinkami dle chuti. Dáme do sklenice vychladit. Smícháním surovin na placky vyrobíme těstíčko, které bude trošku řidší než na palačinky. Smažíme z obou stran na nepřilnavé pánvi nasucho nebo na trošce oleje.

Pohankové placky
Loadding...

Košík


Váš košík je prázdný.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies,další informace.