Hurom vs konkurence - názor experta

Názor experta na odšťavňování s dvacetiletou zkušeností

V tomto článku bychom chtěli porovnat značku  Hurom s dalším značkami na trhu,  jako jsou Kuvings, Omega, Sana a Nama, a nabídnout  podrobný pohled na technologické přístupy a inovace, které tyto značky přinášejí na trh. Každá z těchto značek má svá specifika a zaměření. Hurom je ovšem bezesporu považován  za technologického lídra v tomto odvětví. Zde nabízíme detailnější rozbor klíčových rozdílů se zvláštním zaměřením na technologický náskok značky Hurom.

HUROM

Hurom je znám svou neustálou snahou o inovace a technologický rozvoj. Společnost se pyšní vlastním vývojovým oddělením, které pravidelně představuje nové a vylepšené technologie.

 Příkladem je inteligentní zásobník, který automaticky krájí a porcuje  ovoce, což výrazně zjednodušuje proces přípravy šťáv a šetří čas uživatelům. Tuto inovaci před několika lety použila poprvé firma Hurom u svého modelu H 320N. V letošním roce tuto inovaci jako "absolutní novinku” přináší i značka Sana u svého modelu Sana 878 a firma Kuvings u svého modelu Kuvings auto 10.

 Dalším příkladem je systém skládaného sítka . Je tvořeno dvěma díly, které do sebe zapadnou a tím suplují funkci sítka z nerezového děrovaného plechu, díky tomu  je  odšťavňovač mnohem pohodlnější na čištění. Model Hurom H 100 používá tento systém již bezmála pět let, přičemž přístroj Sana 848 jej začal používat  zhruba o 3 roky později. Hurom již model H 100 vyřadil z výroby jako zastaralý (v současnosti doprodáváme skladové zásoby), ale Sana 848 se stále prodává.

 Nejnovější model Hurom H 400 je dalším důkazem technologického náskoku  značky Hurom. Využívá pokročilou technologii skládaného "šneko-sítka", která zjednodušuje čištění a údržbu. V kombinaci s inteligentním zásobníkem můžeme říct, že se jedná o nejjednodušší a uživatelsky nejpříjemnější odšťavňovač,  jaký kdy byl na trhu. Inovativní technologie tak umožňuje i výrobu rostlinných mlék, sorbetů a zmrzlin bez potřeby výměny nástavců, což zvyšuje uživatelský komfort.  Tento odšťavňovací systém používá zatím pouze značka Hurom, ale  předpokládáme, že za pár let jej začnou používat i ostatní značky, stejně jako tomu bylo u inteligentního zásobníku nebo u systému skládaného sítka.

 Již zmiňovaný průkopnický přístup staví Hurom do pozice lídra na trhu,  jelikož jiní výrobci přichází s inovacemi vždy o něco později. Další důležitý faktor je, že Hurom se vydal cestou vertikálních odšťavňovačů (Sana preferuje horizontální šneky). Obecně vzato vertikální šnekové odšťavňovače budou vždy uživatelsky příjemnější, protože využívají gravitaci, která  pomáhá odšťavňované surovině padat do odšťavňovací komory, bez nutnosti na ni tlačit pěchovacím kolíkem. Na rozdíl od horizontálních odšťavňovačů, kde surovina naráží na rotující šnek a je třeba ji na tento šnek tlačit, aby se dostala do odšťavňovací komory ke zpracování. Pokud je navíc  přístroj vybaven inteligentním zásobníkem, není třeba surovinu ani krájet na malé kousky a postupně vkládat do vstupního tubusu, může být  vložena do inteligentního zásobníku vcelku, tam  se sama rozkrájí (díky inteligentní nádobě s nožem),  pomocí gravitace spadne do komory a  sama se i odšťavní.

 KUVINGS

Kuvings používá  velmi podobný způsob odšťavňování jako některé modely značky Hurom s vertikálním šnekem a nerezovým děrovaným sítkem. Modely značky Kuvings používají jiný tvar šneku než přístroje značky Hurom. Šnek je o něco delší, v ústí odšťavňovacího tubusu je užší a rozšiřuje se směrem dolů k odšťavňovací komoře. Díky tomu, se mohou do tubusu vkládat větší kusy suroviny, která se postupně rozmělní dřív,  než doputuje do odšťavňovací komory, kde se odšťavní. Díky delšímu šneku a gravitaci je tento systém uživatelsky příjemný, ale výsledná šťáva bude o něco hustší.  Je to daň za příliš dlouhý vstupní tubus a zahlcení odšťavňovací komory v okamžiku, kdy do ním rozmělněná surovina najednou doputuje. V případě inteligentního zásobníku se v jedné nádobě surovina krájí a postupně nakrájená padá do odšťavňovací komory, kde se odšťavní. I společnost Kuvings v současné době přišla na trh s modelem Kuvings auto 10, který je již inteligentním zásobníkem také vybaven.

 OMEGA

Omega historicky vychází z odšťavňovačů společností  Hurom a vždy využívala jejich starší technologie. Odšťavňovače Omega jsou oblíbené pro svou spolehlivost (stejně jako starší modely značky Hurom). Jedná se v podstatě o přístroje  Hurom 1. generace. Tyto odšťavňovače se vyráběly přímo v továrnách Hurom pouze pod značkou Omega. Dnes je nástupcem Omegy na českém trhu značka Sana.

SANA

Značka Sana je známá především svými  odšťavňovači s horizontálním šnekem. Do horizontálního šneku se musí suroviny vkládat nakrájené na malé kousky po jednom a pěchovacím kolíkem tlačit proti šneku, aby se surovina dostala do odšťavňovací komory. Tomuto procesu se není možné nijak vyhnout, protože princip gravitace zde nefunguje. Bude tedy vždy náročnější na přípravu a uživatelsky méně příjemný. Jak jsme již zmiňovali výše, i značka Sana zařadila do své nabídky modely s vertikálním šnekem (Sana 848 a Sana 878).

 NAMA

Nama je v podstatě Hurom H 320, který se pro asijský trh vyrábí pod značkou Nama.


ZÁVĚR

 Zcela jistě se dá říct, že Hurom, Kuvings, Omega, Sana i Nama jsou prémiové značky a představují beze sporu to nejlepší, co se na českém trhu nabízí. Všechny tyto značky patří do rodiny šnekových odšťavňovačů. Šťáva na nich vyrobená je nesrovnatelně lepší, chutnější a zdravější, než je tomu u  přístrojů  odstředivých. 

 Avšak  společnost Hurom si díky neustálému vývoji a inovacím udržuje technologický náskok před konkurencí. Snaha o zvyšování uživatelského komfortu a efektivity odšťavňování je její hlavní prioritou.